Всички участници в новото 45-о Народно събрание обръщат поглед към партията

...
Всички участници в новото 45-о Народно събрание обръщат поглед към партията
Коментари Харесай

Всички в парламента гледат към Трифонов за правителство

Всички участници в новото 45-о Народно заседание обръщат взор към партията на Слави Трифонов " ИТН ", когато стане въпрос за сформирането на идващото държавно управление. От ГЕРБ са подготвени да приемат мандата, само че не са сигурни дали изобщо ще предложат държавно управление пред Народното събрание, в случай че открият, че нямат поддръжка. Затова и остават позитивно настроени към варианта за " знакова поддръжка " с неколцина свои депутати за партията на Трифонов. Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Демократична България " са готови при избрани условия да застанат зад кабинет на някогашния шоумен. От " Има такъв народ "  отказват да разкрият дали ще се опитат да съставят правителство, до момента в който президентът не им връчи мандата.

Такива бяха резултатите от консултациите между президента Румен Радев и парламентарно показаните политически сили, извършени в понеделник на " Дондуков " 2. Депутатите гласуваха оставката на кабинета " Борисов 3 " предходната седмица, само че някогашният министър председател и министрите му ще продължат да ръководят, до момента в който не стане ясно кои ще са наследниците им на " Дондуков " 1.

ГЕРБ - подготвени и за ръководство, и за съпротива, и за избори

С замяна на леки остроти започнаха диалозите сред представителите на ГЕРБ-СДС и президента. Радев акцентира, че усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и обществената рецесия, както и внасянето на ефикасен проект за възстановяване изискват ясна отговорност и оперативно ръководство. " В същото време, държавното управление е в оставка, министър председателят е в отпуск, само че да припомня, че отговорността за ръководството на България тегне върху това държавно управление по силата на конституцията, до момента в който министър председателят и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на идващото държавно управление ", жегна той представителите на ГЕРБ-СДС - шефът на парламентарната група Десислава Атанасова, депутатът Даниел Митов, който е номиниран за министър-председател, и вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

На собствен ред, Атанасова реши да му подсети, че обединението е спечелила първото място на парламентарните избори на 4 април. " Очаквахме най-малко да ни поздравите, господин президент ", укори тя Радев. " Ние сме подготвени и за съпротива, и за ръководство, и за служебно държавно управление. Били сме и преди в сходна обстановка. Не ни е боязън нито от инспекции, нито от проверки, нито от длъжностен кабинет. Готови сме и за предварителни парламентарни избори ", изреди небрежно Атанасова. Шефът на депутатите на обединението се оплака от новия парламент: " Очакваме, че в 45-ото Народно заседание ще има освен проява на мощ, тъй като е явно, че ГЕРБ очевидно ще бъде в съпротива, макар че сме най-голямата парламентарна група. Първото гласоподаване за избор на ръководител на Народното събрание ясно сподели разпределението на силите... Трябва всички парламентарно показани политически сили под ваше управление да намерим баланс в връзките... Очаквам, че патосът, който владее Народното събрание в първите дни ще отмине и всички дружно ще бъдем по-прагматични. "

Призивът към него да поеме дейна роля накара Радев да посочи: " Президентът не е и не може да бъде проектант на бъдеща коалиция. Най-малкото тъй като нямам такива пълномощия по конституция и не желая по никакъв метод да забърквам президентската институция в този развой. Отговорността за сформиране на държавно управление и за образуване на неговата поддръжка в Народното събрание е напълно в Народното събрание и парламентарните групи. И аз чакам да има нужната кооперативност и разговор. Президентската институция през днешния ден реализира тъкмо тази роля - да обезпечи една платформа за разговор. "

След срещата Даниел Митов разгласи, че неговата коалиция ще одобри мандата и до няколко дни по-късно ще разгласи плановия състав на идващото държавно управление. Колегата му Томислав Дончев обаче посочи, че съществува вариант да върнат мандата, без да внасят кабинета си в Народното събрание, в случай че открият, че не разполагат с нужната поддръжка. Той още веднъж повтори, че обединението може да окаже " знакова поддръжка " на вероятно правителство на Слави Трифонов: " Ако не му стигат двама или трима народни представители, в името на това България да има устойчиво държавно управление, ще дадем двама или трима. "

От " ИТН " пазят проектите си в загадка

На процедура нищо съответно по тематиката не споделиха представителите на " ИТН " във встъпителните си думи преди диалога си с президента.

" Ние от " ИТН " сме извънредно щастливи, че президентската институция във ваше лице съблюдава конституцията и законите на страната, и не си разрешава пояснение, както на някой му се желае. Тоест, вие вървите безусловно по закон, което е дълг на президентската институция. Ние, като политическа мощ, също мислим да вършим това – да съблюдаваме конституцията и законите такива, каквито са. Да, Народното събрание има законодателна самодейност, то може да трансформира законите и това е неговата роля, само че сега законите са такива, каквито са, и би трябвало да бъдат спазвани от всички, без значение дали им харесва или не. Ние ще обсъдим, уповавам се градивно, какво мислим ние в по този начин създалата се обстановка ", сподели депутатът от партията Тошко Йорданов.

Пред публицистите по-късно той повтори неведнъж казваната и преди теза: " Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако въобще може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от митингите. " По въпроса дали изобщо ще предложат кабинет Йорданов отвърна, че ще кажат, когато мандатът стигне до тях.

Българска социалистическа партия: с Трифонов – да, с ГЕРБ – не

Направи усещане ласкавото отношение, с което Румен Радев посрещна представителите на Българска социалистическа партия, водени персонално от партийния водач Корнелия Нинова. " Консултациите с вашата група са значими, най-малкото тъй като хилядите български жители, които ви поддържаха и на тези избори, свързват с вас очакванията си за по-социална, солидарна и обективна България. Второ, вашият дълготраен опит и обичаи в парламентаризма сега са извънредно значими за намиране на салдото сред извънредно амбициозния законодателен ред на 45-ото Народно заседание, от една страна, и очертаването на времевия небосвод за сформиране на държавно управление със солидна парламентарна поддръжка ", сподели президентът.

Нинова даде да се разбере, че социалистите по-скоро избират кабинет пред нови избори с думите: " Сега е належащо да се сформира устойчиво държавно управление, поради тежката рецесия. " Тя беше безапелационна, че левицата няма да поддържа ГЕРБ, само че е подготвена да застане зад Слави Трифонов, в случай че той ги потърси, освен това без да взе участие с министри. Цената ще бъде осъществяването на следните условия – да се подхващат незабавни и значими стъпки за превъзмогване на икономическата, здравната и обществената криза; да се стартира справедлива и задълбочена проверка на ръководството на Борисов; бързи и съответни стъпки по проекта за възобновяване и устойчивост; нови изборни правила.

За опцията Българска социалистическа партия да сформира кабинет соцлидерът отхвърли да се произнесе: " Ако третият мандат е при нас, ще съберем груповите органи на партията и ще решим какво да вършим. "

Движение за права и свободи - с новите обединения в Народното събрание

Държавният глава посрещна представителите на Движение за права и свободи с почти същите думи, които употребява за БСП: " Радвам се, че вашата партия през днешния ден е тук на тези съвещания, тъй като разгадавам на вашите дългогодишни парламентарен опит и традиция в една доста значима задача – да се откри правилният баланс сред нуждата от неотложни законодателни промени и доста значимата задача по сформиране на държавно управление. " След което изясни за какво е поканил придвижването на диалозите: " В никакъв случай не желая да сътворявам разбиране, че аз, като президент, бутам този развой в някаква посока, само че съм задължен да не пребрегвам нито една алтернатива, която ми вменява конституцията. Затова пред вас също при избрана догадка стои въпросът за трети мандат. "

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ повтори пред Радев същото, което сподели и след изборите на 4 април: " Ние разчитаме вота на българските гласоподаватели като ясно изразено предпочитание за смяна в няколко насоки – да спрем омразата, разделянето, опълчването, арогантността и експанзията в политиката; да възстановим политическата нормалност и демокрацията в България, и да дадем рестарт на държавността. " Карадайъ добави и към този момент известната теза на придвижването, че няма да поддържа кабинети, препоръчани от ГЕРБ или Българска социалистическа партия, само че е готово да застане зад държавно управление на " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ", в случай че целите му съответстват с неговите. По-късно той посочи пред медиите, че към момента не са водени диалози по тематиката с никого.

И десницата чака Трифонов

Румен Радев посрещна представителите на  " Демократична България "  с думите: " Вашата коалиция е значима, тъй като в нейно лице десният гласоподавател още веднъж откри своето посланичество в българския парламент. " И изиска да научи желанията им във връзка политическата обстановка.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов съобщи, че заради малкия им брой депутати (27), те не са политическата мощ, която би трябвало да носи отговорност за държавното управление. Волята на гласоподавателите повелява това да направи Слави Трифонов, считат десните. " На " Демократична България "  избирателите отредиха пето място в Народното събрание... не считаме, че това място ни отрежда измежду тези субекти, които биха могли да имат първостепенна роля в претендирането за мандат. Смятаме, че на този стадий хубавичко основа, върху която би трябвало да фокусираме напъните си за виновен опит да излъчим ръководство, е мандатът на втората политическа групировка ", уточни Иванов. По думите му, в случай че " ИТН " ги потърси, тогава ще " влезем в извънредно виновни и градивни диалози въз основата на тяхната визия какво би могло да бъде тяхното ръководство ".

" Изправи се! Мутри вън! " - за кабинет на " обединенията на смяната "

Президентът приветства представителите на  " Изправи се! Мутри вън! " по този начин: " Вашето наличие е извънредно значимо, тъй като във ваше лице една огромна част от българите на митинга, търсещи по-силна обществена отбрана и правдивост, откриха своето посланичество в Народното събрание. Вие вляхте в Народното събрание нова сила, бих споделил даже пристрастеност, и това е добре, тъй като дебатът би трябвало да се води там, където му е мястото – в българския парламент. Надявам се, че тази нова сила ще се трансформира по най-бързия метод във воля за политическа смяна на основата на парламентарната нравственос и на положителните обичаи на българския парламентаризъм. "

От името на обединението депутатът Мая Манолова съобщи, че са подготвени да поддържат кабинет на " партиите на митинга ", за каквито дефинира " ИТН " и " Демократична България ", въпреки че групировката на Трифонов не взе участие в митингите против Борисов през 2020 година " Имаме цялостно съгласие във връзка с нуждата от осъществяването на дълбока правосъдна промяна, промени в изборните правила, ясна поддръжка за българския бизнес, отбрана на уязвимите групи, общата ни воля за осъществяване на проверка на ръководството на Бойко Борисов ", аргументира се Манолова. По отношение на третия мандат тя загатна на Радев, че би трябвало да потърси някоя от новите обединения в Народното събрание: " Ваша е отговорността, господин президент, на кого ще връчите третия мандат – дали на групировка, която съставлява смяната, което би дало опция за съставяне на кабинет на смяната. "

Процедурата

По конституция президентът би трябвало да връчи мандата на най-голямата групировка в 45-ото Народно заседание - обединението ГЕРБ-СДС. Нейният водач Бойко Борисов към този момент разгласи, че обединението ще предложи държавно управление, отпред с някогашния външен министър и сегашен народен представител Даниел Митов.

Ако планът им не успее, както най-вероятно ще се случи, тогава Радев следва да се обърне към втората по-големина парламентарна мощ - партията " ИТН " на Слави Трифонов. Засега нейната позиция остава незнайна - дали ще направи сериозен опит да сформира кабинет или ще се откаже с концепцията да провокира предварителни избори.

При трети опит президентът има правото да избере парламентарна групировка по своя преценка, на която да връчи мандата. Това евентуално ще бъде или Българска социалистическа партия, или " Демократична България ". Цялата процедура би трябвало да продължи към три седмици.

При следващ крах Радев ще разпусне Народното събрание, ще назначи длъжностен кабинет и ще насрочи предсрочен вот.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР